En bønn fra sosialt utfryste veganere

Tekst: Hege Fjelde Tvedten

Å være veganer er kjempelett, og veganmat er supergodt. I alle fall hjemme innenfor husets fire vegger. Å spise ute er ikke like lett, dessverre, spesielt ikke om en er såpass «kravstor» at en vil ha mat som virkelig stiller sulten, smaker fantastisk og dekker næringsbehovet. Grønn salat og ihjelkokte grønnsaker uten krydder er ikke særlig tilfredsstillende på noe vis, men er dessverre det veganere får servert mange steder.

vegansk julemat veganmat resept stavanger norge

VEGANMAT: Fullvegansk treretter servert på Resept i Stavanger

Det optimale for en veganer er selvsagt å kunne gå på et helvegansk sted, som Resept i Stavanger, eller nylig nedlagte Loving Hut i Oslo, og bestille hva som helst på menyen uten å bekymre seg for animalske ingredienser eller stanken av stekt kjøtt. Men inntil det bugner over av veganske spisesteder i norske byer og bygder (ja takk!), hadde det vært veldig deilig om flere steder kunne hatt et par veganske alternativer som ikke smakte høgg.

Vi har det siste året fått et bredt utvalg veganblogger fulle av deilige og fristende oppskrifter, med noe for enhver restaurant, café eller bistro. Det har også blitt gitt ut to helveganske kokebøker av norske forfattere, og antall veganere øker stadig. Det er helt klart et marked for veganmat, så jeg tror ikke noe spisested hadde tatt skade av å ha veganske alternativer på menyen. Tvert i mot. Veganmat inkluderer alle: kjøttspisere, allergikere, vegetarianere, miljøvernere og folk i ulike religiøse grupper med diettrestriksjoner. Og det er vel ikke nødvendig å nevne at det er til det beste for dyr, miljø, ressursfordeling og egen helse?

Min oppfordring til politikere, hotelleiere, restauranteiere, ledere for fastfoodkjeder, cafeer og bistroer: Go Vegan!

4 kommentarer

Filed under Oppfordring, Resept

4 responses to “En bønn fra sosialt utfryste veganere

  1. Linn

    ER det jeg kaller for animalianer😛 men alikevel er jeg veldig enig med dere , 2 eller flere veganske retter på menyen bør ikke være vanskelig

  2. sigen92

    SIGNED! Er så enig! Spiser omtrent aldri ute siden jeg synes restaurant-mat er altfor rik (les: oljete) for min smak, men synes at i ALLE FALL to restauranter/kafeer pr. by ikke er for mye å forlange? Byer rundt om i verden er milevis foran oss når det kommer til dette!

  3. Hør, hør! Og veldig fint om en av rettene ikke inneholder paprika, som så mange av oss ikke tåler!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s